четвер, 10 травня 2012 р.


Шостакович проти Сталіна
Дмитро Дмитрович Шостакович (1906—†1975) був одним з небагатьох, хто наважувався мужньо і стійко боротися зі Сталіном. Однак боровся він не револьверами і кулеметами, а скрипковими смичками, рухами диригентської палички, звуком мідних і дерев’яних духових інструментів і духом тих людей, хто спричиняв цей звук. Геніальний і вдумливий композитор протиставляв жахіттю тоталітаризму свої симфонії. 8 симфонія Шостаковича, яку багато музичних критиків вважають вершиною творчості композитора, демонструє демонізм сталінізму, відображає крик і страждання народу під його гнітом. Цей безальтернативний шедевр світової музики, створений влітку 1943 р. і вперше виконаний восени цього ж року Сифонічним оркестром СРСР, демонструє і змальовує що ж було насправді в той час, коли Сталін заявляв: «Жить стало лучше, жить стало веселей!».
Після виконання Симфонії на Шостаковича зрушилася нищівна критика найвищих органів і всіх лояльних до влади композиторів та музикознавців. Виконувати симфонію заборонили.
Музика, звісно ж, важка, виснажлива, «рве нерви». Не беруся радити всім слухати, але один раз почути, безумовно, вартує.  

Немає коментарів:

Дописати коментар